URLA BELEDİYESİ'NİN FAALİYET RAPORUNA ELEŞTİRİ
AK Parti Urla Belediye Meclis Üyesi Ümit Arslan, Urla Belediyesi’nin 2024 yılı Faaliyet Raporu’nu sert bir dille eleştirdi. Arslan belediye yönetiminin başarısızlıklarını ve plansızlığını gözler önüne sererek ' Bu rapor idaredeki çürümenin ve plansızlığın resmi belgesi. Yönetimin beceriksizliğini gizlemeye çalışan bir evrak yığınıdır' dedi.
BİZ GERÇEĞE BAKIYORUZ
Rakamlarla gerçekleri ortaya koyan Arslan, “Biz süslü kelimelere değil, rakamların yalın gerçeğine bakıyoruz. Ve o gerçek, vahimdir,” dedi. Arslan, raporda yer alan bazı dikkat çekici verileri sıralayarak belediyenin mali durumunun kötü olduğunu vurguladı.
BECERİKSİZLİĞİ FATURASI VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENDİ
Urla Belediyesi’nin faiz giderlerinin 3 milyon TL’den 11 milyon TL’ye çıktığını belirten Arslan, “Bu ne demektir? Urlalının parası, hizmete değil faize akıtılmış demektir. Belediye, kendi bütçesini yönetememiş, beceriksizliğinin faturasını vatandaşın sırtına yüklemiştir,” diye konuştu.
Belediyenin mal ve hizmet alım giderlerinin 100’ün üzerinde arttığına dikkat çeken Arslan, “Bu, kontrolsüz harcamanın açık itirafıdır. Üstelik bu artışın arkasında neyin olduğu açıklanmıyor,” ifadelerini kullandı.
ŞEFFAF OLUN
Urla İnşaat Turizm İnsan Kaynakları Sanayi Ticaret Ltd. Şirketi (URİT) üzerinden yapılan istihdam ve yapılan ödemelerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmaması eleştirildi. Arslan, bu konuda, “Şeffaflık nerede? Bu şirkete ne kadar ödeme yapıldı?” sorularını gündeme getirdi.
Toplam giderlerin 132 milyon TL’den 278 milyon TL’ye fırladığını belirten Arslan, “Bu iki katına çıkan bütçeyle Urla’da ne değişti? Vatandaşın hayatında ne kolaylaştı?” sorularını sorarak, hizmet kalitesinde somut bir artış olup olmadığını sorguladı.
Personel giderlerinin 40’ı aşmasına rağmen yeni alımların yapılması, kamu kaynaklarının israfı olarak nitelendirildi. Arslan, “Personel giderlerinin arttığı bir dönemde, hâlâ alım yapılması kamu kaynaklarının hovardaca harcandığını gösteriyor,” dedi.
AĞIR BİR YÖNETİM ZAAFIDIR
Eğlence vergisi tahsilatının Urla gibi bir kent için komik bir rakam olduğunu belirten Arslan, “Ya takip yapılmamıştır ya da birileri bilerek görmezden gelmiştir. Her iki durum da ağır bir yönetim zaafıdır,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, belediyeye ait taşınmazların ihale edilmek yerine keyfi şekilde kullandırılmasını da sorguladı.
PARA NEREDE?
Planlanan ve gerçekleşen bütçe arasında 40’a yakın sapma olduğuna dikkat çeken Arslan, bu farkın ya öngörüsüzlük ya da bilinçli manipülasyonun sonucu olduğunu belirtti. Ayrıca, e-arşiv sistemi için bütçe ayrılmasına rağmen sistemin kurulmadığını vurgulayan Arslan, “O para nerede?” sorusunu sordu.
Arslan, Urla halkının artık şeffaflık, hesap verebilirlik ve liyakatli bir yönetim istediğini belirterek, “Bu faaliyet raporu, yönetimin ‘faaliyet değil fiyasko’ ürettiğinin en net kanıtıdır. Ve bu halk, günü geldiğinde bu hesabı mutlaka soracaktır,” dedi.