|
||
| KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA UTKU GÜMRÜKÇÜ TEPKİSİ | ||
| İzmirliler kızgın | ||
| SİYASET Haberi | ||
|
||
| |
||
Kemal Kılıçdaroğlu'nun MYK kararıyla CHP İzmir İl Başkanlığı'na getirdiği Utku Gümrükçü'nün adı İzmir'de CHP'li seçmenler tarafından öfke ile karşılandı. Çağatay Güç'ün görevden alınıp yerine eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'nün adının açıklanması partililerin sert tepkisine neden oldu. Utku Gümrükçü Çiğli Belediye Başkanlığı döneminde ilçeye katkısı olmadığı için Çiğlililerin tarafından da sıkça eleştiriliyordu. Öte yandan Utku Gümrükçü'nün kooperatif yolsuzluğu iddiasıyla hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yapıldığı ortaya çıktı. Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay 1. Dairesinin kararı ile Utku Gümrükçü başta olmak üzere belediyede eski başkanlar ve halen çalışmakta olan 63 kişi hakkında soruşturma başlatmıştı.
KAMU ZARARI VE MAĞDUR İNSANLAR
Çiğli Belediyesi’nde 1998 yılına kadar uzanan olayların başlangıcı; belediyeye ait arsalara konut yapılması karşılığında S.S. Şirintepe Konut Yapı Kooperatifi ile S.S. Çiğli Çamlıkent Konut Yapı Kooperatifi’yle sözleşme imzalanmasına dayanıyor. İşadamı Barış Öncü’nün sahibi olduğu DBM Beton isimli yüklenici firmanın da taraf olduğu sözleşmeye göre belediyenin alması gereken daireleri yıllardır alamaması, süre uzatımı, haksız menfaat sağlanması, kamu zararı ve hukuki işlemlerin geciktirilmesi gibi konular dikkat çekmişti. Sayıştay raporu ve İçişleri Bakanlığı’nın kararının ardından işlemler hukuki boyuta geldi. Savcılık taraflara yazı göndererek ifadeye çağırdı.
3 MİLYON 701 BİN DOLAR KAMU ZARARI
Soruşturma evrakında, Çiğli’de 2014-2019 tarihleri arasında belediye başkanlığı yapan Hasan Arslan ile 2019-2024 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Utku Gümrükçü de yer alıyor. Kayıtlara göre; Arslan’ın 9 Eylül 2017 tarihine kadar tamamlanması için süre verilen ancak yapımına dahi başlanılmayan yapılar için S.S. Çiğli Çamlıkent Konut Yapı Kooperatifi’nin talebi üzerine mücbir sebep bulunmadığı halde 14.12.2018 tarihli olur ile sözleşmeye ve mevzuata aykırı şekilde beş yıl (31.12.2023 tarihine kadar) ek süre vermekle suçlanıyor. Sürecin başladığı 27 Ağustos 2005 tarihinden 27 Kasım 2023 tarihleri arasında toplam 219 aylık gecikmeye karşılık tamamlanmayan her bağımsız bölüm için 100 dolar cezai müeyyidenin uygulanmasını sağlamayarak toplamda 3 milyon 701 bin 100 dolar tutarında kamu zararına neden olmak ve adı geçen kooperatiflere menfaat sağlamakla itham ediliyor.
SUÇLAMAR OLDU Çiğli Belediyesi’nin bir önceki dönem Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün de aynı yöntemle süre uzatımı verdiği vurgulanırken taahhütlerini yerine getirmeyen kooperatif hakkında 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 86. maddesi uyarınca ihalelerden yasaklanması için gerekli işlemleri başlatmadıklarına vurgu yapılıyor. Yine Gümrükçü’nün belediyeye ait 161 adet bağımsız bölümün satışına ilişkin muhammen bedelinin tespit edilmesi için doğrudan teminle alım yapılmasına onay vererek söz konusu taşınmazlara bedelinin çok altında bir bedel belirlenmesine neden olmak, 161 adet taşınmazın satışı için 2886 sayılı Kanunun 35/a maddesi uyarınca kapalı teklif usulüyle ihale yapılmasına onay vermek suretiyle belediyeyi zarara uğratmak gibi suçlamalar yöneltiliyor.
Utku Gümrükçü 5 ay önce başlatılan soruşturma için bahsi geçen ihalelerin kendi döneminde yapılmadığını ve gerekirse savcılığa giderek ifade vermeye hazır olduğunu belirtmişti. |
||
|
||
| Etiketler: KEMAL, KILIÇDAROĞLU'NA, UTKU, GÜMRÜKÇÜ, TEPKİSİ, |
|
|
||
|





