google.com, pub-2318409379925054, DIRECT, f08c47fec0942fa0





|
||
![]() |
AKREP NALAN | |
| Atilla KÖPRÜLÜOĞLU | ||
| atkoprulu@gmail.com | ||
4 Yıl Önce Aramızdan Ayrılan
Gülümseyen Eşsiz Ses;
AKREP NALAN...
Füsun Nalan Açın...
Yani...
Sahne adıyla; Akrep Nalan...
Hep gülen, gülümseyen bir yüzün sahibiydi.
Eşsiz sesiyle, birbirinden güzel yorumladığı şarkılarla kalbimizin sıcaklığındaydı.
Örneğin;
"Karlar Düşer, Düşer Düşer Ağlarım", "Bodrum", "Zil Zurna Sevdalar" nasıl unutulurdu...
Ne anılar biriktirmiştik o şarkılarda?
****
Akrep Nalan bir süredir kameraların uzağındaydı. Münzevi bir yaşamı tercih etmişti çok sevdiği Bodrum'da.
Bu konuda da 2018 yılında Posta Gazetesi'nden Alev Cimin'e verdiği röportajda şunları söylemişti Akrep Nalan:
"Erken bırakmadım, sadece her şeyi tadında bırakmayı tercih ettim. Düşünsenize dile kolay, her gece dört beş saat şarkı söylüyorsunuz. Yürek ve enerji dayanmıyor buna. Ben bittim artık.
Söylemek istediğim bütün şarkıları söyledim.
Mesleki anlamda çok dorukta, çok şahane şeyler yaşadım.
Zirvede bıraktım. Fazla uzatmanın da bir manası yok. Türkiye’de herkes Ajda Pekkan, Sezen Aksu olmak zorunda değil.
Çok büyük bir hırs ister bu. Hayatta başka şeyler de var. Artık kendi istediğim gibi bir hayat yaşıyorum. Eskiden denizin mavisini göremiyordum ki.
Her gece çalışıyordum. Bodrum’daydım ama Bodrum’u yaşayamadım senelerce.
Ama şimdi yaşıyorum, sabah 06.00’da kalkıyorum. Her sabah 07.00’de yüzüyorum. Bunlar da hayatın keyifleri."
****
"Akrep" lakâbıyla anılma öyküsü de kendi ağzından;
"1978 yılında hayatımda ilk defa at yarışı oynadım ve 6'lıyı tutturdum. Atın birinin adı 'Akrep'ti.
O sıralarda gazetelerin manşetlerinde 'Akrep Nalan' lakaplı bir hanım vardı. Sanırım çevremdekiler ondan esinlenerek bana 'Akrep' diye hitap etmeye başladılar. Sonra da bu lakâp üzerime yapıştı kaldı.”
THKP-C örgütü içinde, Ege Bölgesi’nde yer alan Turgutlu'da -eski adıyla Kasaba, uzun yıllar faaliyet yürüten ve “Kasabalılar” olarak bilinen grubun önemli isimlerindendi Nalan Gürateş Duman ile karıştırılır. 'Hanım' diye söz ettiği Kasabalı Akrep Nalan'dı aslında.)
****
Yardımseverdi.
Ölümünden önce yaşadığı evini Aziz Nesin Vakfı'na bağışlamıştı.
Nesin'i çok sevdiğini ve bütün kitaplarını okuduğunu anlatmıstı.
Tapuyu Aziz Nesin Vakfı'na verdiğini ancak ölünceceye kadar orada yaşayacağını ifade etmişti.
Sanatçı, Bodrum'daki evini de Türkan Saylan Vakfı'na bağışlamayı düşündüğünü söylemişti bir röportajında da...
****
Akrep Nalan 2022'de "Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısı nedeniyle hedef alınan Sezen Aksu'ya, 2010 referandumundaki "Evet" tavrı ve o dönem "Hayır" diyenlere yönelik sözleri nedeniyle sitem etmişti. Akrep Nalan, Aksu'ya, "Bugün seni lekelilerin koruyacağını nereden bilecektin" diyerek referandum hatırlatmalı bir tepki göstermişti.
****
Nasıl yorumluyordu şu sözleri şarkısında;
"Kolay mı ağlamadan
Kabullenmek her şeyi
Kolay mı güçlü olmak
En zor anında
Kolay mı bir alışkanlık zinciri boynunda
Hükmeder benliğine istemesende..."
****
Anısı Güzel Akrep Nalan 4 yıl önce aramızdan ayrıldı...
|
||
| Etiketler: AKREP, NALAN, | ||
|